Już od wieków w medycynie ludowej uznawało się, że oprócz walorów odżywczych warzywa mogą również leczyć.
Warzywa które leczą i uzyskały największą popularność są m. in.
Czosnek, który może leczyć przeziębienie, ale również wspomaga nasz system odpornościowy. Pomaga nam również w problemach trawiennych, w nadciśnieniu, jak i przy wysokim poziomie cholesterolu.
Równie wartym naszej uwagi warzywem jest z pewnością marchewka. Poprawia nasz wzrok, dzięki zawartości dużej ilości karotenu. Może pomóc nam również zwalczyć biegunkę, ponieważ zawiera pektyny, które regulują pracę jelit.
Pomidory z kolei zawierają dużo wody, dostarczają do naszego organizmu sporo potasu, a także wspomagają nasz wzrok dzięki zawartości karotenu.
Brokuły pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
Natomiast cebula, która posiada w swym składzie kwercetynę, może zapobiegać zakrzepom i dzięki temu może nas ustrzec przed zawałem serca.
Również może pomóc w walce z zbyt wysokim cholestrolem.
Dzięki leczniczemu działaniu tych roślin możemy ustrzec się przed wieloma chorobami i ich skutkami.
Należy pamiętać, że warzywa najlepiej spożywać na surowo.